Houten verkeersles kisten en bijbehorende artikelen

Zo nu en dan zie je op een forum een blije verzamelaar die weer een nieuwe kist heeft gescoord! Een nieuweling zal dan steevast opmerken wat er nou zo speciaal is aan zo’n houten kist met vaak heel veel losse dingen, onderdelen en wat modellen er in.

Nou, heel wat! Een doorgewinterde Siku verzamelaar zal zeer zeker in zijn element zijn als er zoiets op zijn pad komt.

De eerste keer dat mij zo’n kist aangeboden werd, wist ik niet wat het precies was. Het leek me een klassieke kist waar ik vroeger mijn tekenspullen in moest doen. En nu zaten er een heleboel modellen in met nog wat losse ‘dingetjes’ als figuurtjes en bomen.

verkeersles-kist1 verkeersles-kist

De modellen op hun beurt waren van meerdere merken als Wiking (de trammetjes) en Volkswagen T1 busjes met allerlei gekke kleuren. Alles uiteraard van plastic met een lekkere bruine klodder lijm met daarin gedrukt een magneet zodat het model totaal niet meer op zijn wielen kon staan. Erg lelijk en voor mij in eerste instantie niet veel waard.

De ietwat teleurgestelde verkoper wilde mij doen geloven dat ik iets bijzonders in handen had. Maar je moet je voorstellen, we staan in een modderige grasveld bij een rommelmarkt te kijken naar een kofferbak met een houten kist er in wat mij tegenviel. Maar uiteindelijk hebben we beiden wat water bij de wijn gedaan en is de koop gesloten.
Nadat ik thuis kwam bleek de koop helemaal niet slecht te zijn en was er een nieuw fenomeen in mijn leven bij gekomen, de verkeersleskisten!

In deze kisten zaten meteen wat gouden vondsten, drie stuks van de V190 Mercedes 190 1961 (62-65) (link naar Siku Database). Zeer uniek, omdat deze speciaal voor de Nederlandse kisten zijn gemaakt in het zwart, standaard was deze in het creme-wit uitgebracht.

mercedes-190-1961 mercedes-190-19611

Volgende week ga ik verder in op de geschiedenis van de verkeersleskisten

Kijk alvast voor meer kistjes: Siku Database

2 gedachten over “Houten verkeersles kisten en bijbehorende artikelen”

Geef een reactie

Facebook