Houten verkeersles kisten deel 3

logo

 

Deel 1
Deel 2

Op de site van het NNSL is het volgende te vinden:

“De Noord Nederlandsche Stempel- en leermiddelenfabriek werd in 1948 door de heer Koopman in het centrum van Groningen opgericht. Al snel ontdekte hij de behoefte aan stempels in het onderwijs en begon met het produceren van stempels voor scholen. Er werden bijvoorbeeld grote landkaartstempels gemaakt voor topografie. “

Maar dat is niet helemaal compleet, want ze zijn eigenlijk ook de verkeersleskisten vergeten te noemen.
Wat ik pas achteraf weet is dat ik zelf twee straten van deze fabriek heb gewoon in Groningen. En dat ze tot zeer recentelijk zelfs werden er sets gemaakt met Siku modellen er in. Voor een particulier natuurlijk heel erg prijzig, het was bedoeld voor scholen om verkeerssituaties uit te leggen.
Grappig om te zien dat het NNSL is opgericht in 1948, en de Sieper (Siku) ook in die tijd aan het pionieren was met modellen en figuurtjes.

Misschien was het wel door het NNSL dat Sieper destijds de stap gemaakt heeft naar de autootjes en poppetjes, wie weet!
Siku heeft ook zelf nog een stadsplattegrond gemaakt waar de miniaturen op uitgestald konden worden. Deze is heel goed te zien in de RAWE catalogussen, en de RAWE catalogus uit 2006 heeft zelfs dit op de voorpagina staan.
Later is er ook nog een vliegveld uitgebracht met gebouwtjes en vliegtuigen maar verder is het stil gebleven met plattegronden op de speeltapijten na, maar eigenlijk tot twee jaar geleden was er amper iets soortgelijks te vinden in het assortiment van Siku.

Andere tijden, Siku World

Een (voorlopig) laatste blogpost over dit onderwerp zal gaan over de laatste ontwikkeling van de speel- en leersets van Siku. In 2012 is Siku begonnen met een nieuw hoofdstuk met de veelbelovende naam Siku World.
Van meerdere sets kun je eindeloos een stad, dorp, bos, haven of boerderij bouwen en combineren. Kortom, een heel verhaal op zichzelf!

Geef een reactie

Facebook