Goedkope Chinese Siku-kopieën

Op een rommelmarkt kwam ik onlangs een bak met 3-inch modellen tegen. Na een snelle scan zag ik niets voor mij er bij, maar uiteraard spotte ik wel de Siku modellen in het bakje.

Althans, ik dacht dat het Siku modellen waren, maar 1 ding viel me op en dat was dat de zwaailichten niet klopten.
Dat trok mijn aandacht en ik pakte één van de modellen op voor een betere inspectie en wat bleek, het was geen Siku!
Het was ongeveer de helft lichter van gewicht en de velgen waren gewoon niet om aan te zien! En op de bodemplaat stond ook niet mijn geliefde merk, maar Realtoy, Made in China.

Realtoy staat bekend om zijn goedkope modellen en zal vast wel eens vaker een mal hebben overgenomen van andere fabrikanten, want enig speurwerk op het internet en je ziet al heel gauw dat er meer blogs hierover schrijven en voorbeelden laten zien. Een goed voorbeeld van een ander merk die dat deed was het Nederlandse Edocar. Helaas is de laatste al jaren failliet, maar had altijd wel een aardig assortiment modellen.

Eenmaal thuisgekomen liet het me niet los en ik haalde de Siku Mercedes 280GE ADAC (art. nr. 1313). uit de collectie en zette het naast zijn Chinese collega. Alles klopte! Op wat kleine details na, maar je kan met zekerheid zeggen dat het met de zelfde mallen is gemaakt, of tenminste dat het een exacte kopie is.
Zelfs het dak is op veel plaatsen identiek, alleen zijn de ‘kreukels’ in het dat wat amateuristisch nagemaakt is. Maar op de ADAC zit zelfs de uitsparing op het dak waar de brandweer een luidspreker/sirene heeft zitten.

De bodemplaat is aangepast, maar ook daar zijn de grote lijnen wel identiek. En eigenlijk is de bodemplaat van de Chinees wel een stuk spannender en leuker gemaakt! Dus op dat punt (en ook alleen daar!) wint het van de Duitser. Al is de ophanging weer stug en zijn de velgen niet briljant te noemen. Maar destijds waren de velgen van Siku ook eenheidsworst.

  

1 gedachte over “Goedkope Chinese Siku-kopieën”

Geef een reactie

Facebook