Merkenrecht

Zo nu en dan kom je bij importeurs toch echt hele goede (lees: slechte!) voorbeelden van het schaamteloos kopiëren van het design van een groot speelgoedmerk.
Een paar weken geleden kwam ik al een partij tegen die slechte kopieën  maakte van de 1:24 modellen van Welly.
De verpakking was zó gruwelijk echt nagemaakt dat het me opviel. Aangezien Welly desbetreffende modellen namelijk niet in het assortiment hadden.
Nader bestuderen van de verpakking gaf me al vrij snel de indruk dat het wel een kopie moest zijn.

Zo ook regelmatig bij Siku. Laatst had ik ook al een artikel hierover geschreven.
Maar nu was er weer een partij bij een importeur te vinden, die had het nóg bonter gemaakt!
Kijken en huiver…

Zowaar de modellen zijn ook bijna allemaal 1 op 1 overgenomen van Siku, maar het volgend setje is iets creatiever gemaakt. Deze bevatten vliegtuigen, die niet in deze vorm door Siku worden gemaakt.

Al met al een verschrikkelijke aanblik, temeer omdat er wel mensen vertrouwen op de kwaliteit van Siku en denken zo’n kwaliteitsproduct aan te schaffen, terwijl het simpelweg een goedkope truc is om te misleiden.

Porsche Macan vervangt de Porsche Cayenne

De Porsche Cayenne is al heel wat jaren een vast item in het assortiment van Siku. Sinds 2004 om precies te zijn.
Sindsdien zijn er al heel wat varianten de revue gepasseerd. Maar nu is het dan echt officieel door Siku aangekondigd dat de Porsche Macan over de gehele linie de Cayenne vervangen gaat.
Dat wil dus zeggen dat ook de versies die nu nog in productie zijn met een Cayenne allemaal met een Macan uitgerust worden.
Dit zijn de set met caravan (2542), met de hovercraft op trailer (2549) en de auto op autotrailer (2544).

Zo lang de voorraad strekt zullen de Cayennes nog hier en daar te vinden zijn.

NAMAC beurs Houten 8 april 2017

beurshoutenoverzicht

De NAMAC-beurs in Houten is de grootste ruilbeurs in zijn soort in Europa. Elke twee maanden staat in twee beurshallen ongeveer een kilometer tafels met ontelbare miniatuurauto’s, autoboeken en -folders klaar voor de beursbezoekers. NAMAC-leden hebben natuurlijk gratis toegang.

Met zo’n 5.000 bezoekers is de beurs ook interessant voor tafelhouders. De tafelhouders – zelf ook verzamelaars, maar ook winkeliers – uit Nederland, België, Engeland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Tsjechië en nog enkele andere Europese landen zijn hier aanwezig en bieden een enorm breed scala aan miniatuurauto’s aan.

Er is voor iedere verzamelaar op de NAMAC-beurs wel iets te vinden. Of je nu schaalmodellen van personenauto’s, vrachtauto’s, bussen, tractoren, grondverzetmachines, rally- of raceauto’s verzamelt, of slotraceauto’s of metalen of plastic bouwdozen. Hier vind je niet alleen oude modellen, maar ook de nieuwste miniatuurauto’s die net zijn verschenen. Er zijn ook standhouders die onderdelen voor modelauto’s aanbieden, en tafelhouders met boeken, folders, foto’s, vitrinekasten, decals, verf en gereedschappen.

Adres: Euretco Expo Center, Meidoornkade 24, 3992 AE Houten
Openingstijden: 10:00 – 15:00 uur
Toegang: € 5.– (leden gratis)

Maart 2017 Siku noviteiten

Veel van de nieuwe modellen hebben we de afgelopen maanden al besproken. En echt een verrassing is het ook niet, want Siku komt jaarlijks vier keer met een aantal noviteiten op de markt vaak om oudere modellen te vervangen.
Zo nu en dan komt er een verrassing van Siku en plotseling was er een limited edition setje genaamd ‘Set Hard Work’. Oplage en reden onbekend. Het heeft artikelnummer 6305 gekregen.

Siku heeft nu ook de Manitou verreiker in de schaal 1:50. Eerder waren er al verreikers in de schaal 3-inch en 1:32 uitgebracht. In navolging van bijvoorbeeld Universal Hobbies, want die had al een paar modellen in deze schaal uitgebracht.
Opvallend is wel dat er geen besturing is, desnoods met een starre as, maar dat had het model echt compleet gemaakt. Verder is het een redelijk zwaar model met rubberen banden zoals we gewend zijn bij Siku.

De meegeleverde drie pallets passen er mooi bij en de giek is uitschuifbaar tot een goede lengte.
Een prachtige cabine met spiegels.

 

De BMW i8 is met een grote vertraging toch eindelijk op de markt gekomen. Een prachtig model met heel veel details.
Alles klopt aan dit model, en het heeft Siku wederom op de kaart gezet. De striping op de dorpels en de opdrukken zijn gewoon erg goed gelukt.
Ook is het een erg complex model om te maken door alle hoekjes en kleurstellingen.

Hierdoor heeft Siku hoogstwaarschijnlijk ook gekozen om er geen openslaande deuren in de plaatsen omdat er erg weinig ruimte voor is. De scharnier is bijzonder lastig om te plaatsen.
Maar eigenlijk doet dat aan het model helemaal niets af. Echt weer een topper!

Ook is eindelijk de Lamborghini Veneno beschikbaar. We hadden al ongeveer een jaar geleden een prototype besproken in deze blog. Binnenkort zal ik er een aparte bericht over schrijven om de verschillen eens te bekijken.
Dit model is wat meer eentje die geschikt is voor de range van Hot Wheels (met alle respect!). Ook al eerder had ik in deze blog aangegeven dat de koplampen wegvallen in de verkeerd gekozen lak.
Mooier was geweest als de kleur rood of geel was geweest. Zoals Lamborgini’s wel vaker zijn. Helaas spat het speelgoedgehalte er vanaf en is het niet spannend genoeg voor een volwassen verzamelaar in het algemeen.

Als laatste is een hele vreemde aan de beurt. De Argo Avenger 8×8…. ja… wat moet je er van zeggen… heel apart.

Met zijn 8 plastic wielen is het een hele opvallende verschijning.
Maar het valt een beetje qua maatvoering buiten de range van Siku. Zeker, het heeft speelwaarde, absoluut!
En eerlijk gezegd denk ik dat het modelletje gemaakt is om in een setje uitgebracht te worden, zoals een 4×4 met aanhanger en daarop dit modelletje. Anders kan ik het niet verklaren waarom Siku dit overweegt om uit te brengen. De tijd zal het leren.

Siku BMW 520i Touring met en zonder 3e remlicht

De pre-productie modellen van de BMW 520i Touring waren niet uitgerust met de derde remlicht boven het achterraam.
De modellen die later in de winkel kwamen te liggen zijn hiermee wel uitgerust. Ook de eerste standaardversie met donkere ramen hadden geen remlicht.

links zonder remlicht, rechts met remlicht

Ook de Polizei-versie heeft een zelfde ontwikkeling doorgemaakt, zie de foto hieronder.

Polizei versie met en zonder remlicht

Nieuwe 2017 varianten van Siku

Wederom een drietal modellen die opvallend genoeg zijn om te vermelden.
De eerste prototype is de Zwitserse BMW M3 Polizei, verpakkingsnummer klopt niet, maar dat is heel normaal met een prototype:

De Volkswagen Beetle in het roze komt komend mei uit, maar hier is alvast een leuke afbeelding van het resultaat. Ik vermoed dat de velgen nog wel grijs-gekleurd gaan worden op het productiemodel.

En als laatste de 1654 set, als export model. Hij blijft leuk!

Uitloopmodellen Siku 2017

Jaarlijks komen er modellen bij in het assortiment van Siku. Maar daardoor moeten er ook ieder jaar weer wat artikelen uit het assortiment.

Zo ook dit jaar zijn er weer een aantal uitgekozen om na 2017 niet meer terug te komen.

De modellen die in 2018 niet meer worden geproduceerd zijn:

Blistermodellen

1305 Bugatti Veyron
1337 Porsche 911 Turbo cabriolet
1363 Mercedes Taxi
1382 Steyr CVT
1383 MB Trac
1444 Gumpert Apollo
1457 Porsche Fahrschule
1468 Dodge Charger Brandweer
1472 John Deere 9560R
1473 John Deere balenpers
1657 Stoomlocomotief
1660 Busje met wegwijzer

Schepen

1723 Queen Mary II

Schaal 1:87

1829 Reisbus
1864 US Schoolbus
1865 Stuntvliegtuig
1897 Pistenbully

Siku World

5502 Brandweerkazerne
5601 Boerderij
5603 Stallen
5698 Inkuil set
6807 Bandenset
6808 Bandenset

Siku Control

6721 Control MAN met dieplader

1:87 Farmer

1803 Ropa bietenrooier
1846 Claas met hooilaadwagen
1855 MB Trac met containerwagen
1862 Fendt met wentelploeg

1:50 Farmer

1939 Melkwagen
1951 Massey Ferguson met balenpers
1972 Melkwagen-aanhanger
1983 New Holland tractor
1896 New Holland met voorlader
1992 John Deere bomentransport

1:32 Farmer

2051 Wentelploeg
2058 Sneeuwploeg met strooier
2268 Claas balenpers
2275 Zaaimachine
2877 Brandtner kiepwagen
3270 Massey Ferguson tractor
3276 John Deere kniktractor
3286 Steyr CVT kommunaal
3870 Steyr CVT met veetrailer
4061 John Deere bomentransport
4064 Joskin hooilaadwagen

Update Neurenberg, 2300 Serie

De 2300-serie die dit jaar wordt geïntroduceerd door Siku is zeer zeker een prachtig aanwinst aan het worden!
Dacht ik in eerste instantie dat het voornamelijk ging om de schaal en de verpakking, maar Siku is een stap verder in het ontwikkelen van speelgoedmodellen.

Kijk maar eens goed naar het bovenstaand plaatje, de wielen kunnen worden gedemonteerd. Ook al zijn de modellen op de foto’s nog de prototypes, ze geven wel een goed beeld dat dit niet zomaar een nieuwe serie is. De deuren én de achterklep kan open. Deze opties zijn tot op heden nauwelijks toegepast op een automodel.
In de meeste gevallen zijn er alleen de deuren te openen of de achterklep.  Uitzonderingen zijn de grotere busjes waar uiteraard meer ruimte is voor deze opties.

Siku is echt weer een stap voor op de concurrentie!
Ik had echt niet verwacht dat de losse wielen in eerste instantie op een auto werd toegepast. Een grote truck zoals bijvoorbeeld een zandkieper was veel logischer geweest.
Je ziet namelijk bij de Wiking tractoren de laatste jaren dat deze modellen ook uitgerust worden met verwisselbare wielen.

Nieuwe serie van Siku, schaal 1:50

Siku heeft in het verleden al erg vaak experimenten uitgevoerd met schalen en soorten.
Zo hebben ze al enorme modellen gemaakt in de schaal die ongeveer 1:27 is, zijn er in de schaal 1:43 meerdere modellen uitgebracht en kan je de Super Classic Serie ook wel als een experiment zien. Het laatstgenoemde vind ik eigenlijk wel jammer dat dat niet verder is ontwikkeld, want er is een mooie Mercedes bakwagen, een Magirus bluswagen en een Magirus ladderwagen uitgebracht, maar meer dan dat is er nooit meer gekomen. Allemaal prachtige modellen!

2300-Serie

Het valt bijna niet op in de ‘Neuheiten’-catalogus, maar ook dit jaar komt Siku met een primeur. Ze zijn er zelf vrij terughoudend mee, want het was wat zoeken, maar er komt een 1:50 auto-serie.

De nummering zal met 23 beginnen, de eerste twee zijn de 2309 Dodge M 1500 US Police en de 2350 Mercedes G65 AMG.
De modellen worden geleverd in vitrinedoosjes zodat ze ook een luxere uitstraling krijgen.
De toekomst zal uitwijzen of dit ook stilletjes zal verdwijnen in de geschiedenisboeken of dat het net als de SikuWorld artikelen ook een groot succes zal zijn. We zullen het over een jaar of wat weten.

De Schaal 1:50 is een begrijpelijke keus. Veel fabrikanten van vrachtwagens zoals Siku, Tekno, Lion Toys en WSI gebruiken dit als standaard. Maar eigenlijk is er bijna nauwelijks aanbod van personenwagens in deze schaal. WSI heeft wel een behoorlijk aanbod van auto’s.
En ik denk dat Siku ook wel wat kan toevoegen, zodat je Vrachtwagens, tractoren en auto’s hebt in de zelfde schaal, een goeie zet!

1500-Serie

En dan is er nóg een nieuwe serie! De 1500-Serie, deze worden wel gewoon in een blisterverpakking uitgegeven. Wat precies hiervan de bedoeling is, is mij ook niet bekend. In eerste instantie dacht ik dat het misschien ook een 1:50-schaal zou krijgen, maar de noviteitenblad geeft dit niet aan, dus ik ga er gemakshalve van uit dat dit ook gaat vallen onder de 3-inch zoals de 800-, 1000-, 1300- en 1400-Serie.

Dit jaar komt er vooralsnog een set van 4 modellen uit:

1501 Mercedes Benz E350 CDI
1502 Mercedes Benz Taxi
1503 Mercedes Benz GLA
1505 Volkswagen The Beetle Cabriolet

Facebook